środa, 28 marca 2012

Zapiekanka

Bakłażany zapiekane z serami


Jak już wcześniej mówiłam polubiłam bakłażany, więc gdy tylko zobaczyłam tą zapiekankę to od razu wiedziałam, że ją zrobię. Przepis ten dostałam od taty, a tata go miał z kalendarza z kartkami wyrywanymi.
Wyszła dobra, nawet mojej dwulatce smakowało:), a to się rzadko zdarza, że je z nami obiad!

Składniki
- 2 duże lub cztery małe bakłażany
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- gałązka świeżej bazylii (nie miałam dałam suszoną)
- 4 łyżki oliwy
- 150 g mozzarelli
- 150 g parmezanu
- sól
- pieprz



Bakłażany umyć i poprzecinać wzdłuż na dość grube plastry, posolić, zostawić na godzinę. Po godzinie opłukać i wytrzeć papierowymi tęcznikami, obsmażyć na silnie rozgrzanej oliwie (2 łyżki). 
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą układać warstwami bakłażany, smarować je koncentratem i przykrywać plastrami mozzarelli. Ostatnią warstwę powinny stanowić bakłażany posypane tartym parmezanem i skropione oliwą.





Potrawę wstawić na 25 minut do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni. Podawać na ciepło. Parmezan można zastąpić innym ostrym serem, np. cheddarem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz