niedziela, 18 marca 2012

Bigos

Bigos


Dziś była piękna pogoda i wybraliśmy się z mężem i córeczką na spacer do zoo. Po takim spacerku naszła mnie ochota na bigos, a że wszystko miałam w domu, więc stwierdziłam  że go zrobię. Trochę mi to zajęło czasu, ale warto było.

Składniki
- mała główka białej kapusty (około 1 kilograma)
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg pieczarek
- 4 zwyczajne
- 2 cebule
- przecier pomidorowy
- 0,3 kg boczku wędzonego surowego
- kostka rosołowa
- magii
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w kulkach



Z kapusty wycinamy głąb. Całą główkę gotujemy w wodzie z solą, prawie do miękkości. Po wyciągnięciu z wody po ostygnięciu, pokroić w kostkę. Pokrojoną kapustę zmieszać z kapustą kiszoną. Dodać przyprawy i kostkę rosołową.
W między czasie pokroić boczek i usmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną kiełbasę. 
Do kapusty dodać cebulę.
W osobnym garnku usmażyć pieczarki, i dodać do bigosu. 
Pod koniec gotowania bigosu dodać 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Na koniec do smaku dodać pieprz, sól i magii.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz