piątek, 30 marca 2012

Cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy



Postanowiłam zrobić sama w domu cukier waniliowy. Jest to banalnie proste, i lepszy niż ten ze sklepu. A poza tym nie wiem czy zauważyliście, ale cukier waniliowy, to nie waniliowy tylko WANILINOWY!!! Przypatrzcie się dobrze w sklepie, bo jak mój mąż to zobaczył to nie mógł przeżyć, że producenci tak nas oszukują! Oczywiście można dostać cukier z prawdziwą wanilią, ale musi być napisane: CUKIER Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ! On jest o wiele droższy i jest go mało w środku, dlatego postanowiłam zrobić go sama.

Składniki
- laska wanilii
- około 300 g cukru
- słoik lub puszka (musi być szczelnie zamknięte)




Do słoika bądź puszki wsypujemy cukier. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy nasionka i wkładamy do słoika, po wyciągnięciu nie wyrzucamy laski przecinamy ją na pół i również wkładamy do słoika. Zamykamy szczelnie na około dwa tygodnie, po tym czasie możemy używać. Jeszcze jedna uwaga w ciągu tych dwóch tygodni warto jest codziennie potrząsać słoikiem!




2 komentarze: