poniedziałek, 12 marca 2012

Śledź

Śledź w śmietanie

Ostatnio chodziły za mną śledzie w śmietanie, a że jeszcze ich nie robiłam sama pojechałam do taty na weekend i tata mi pokazał jak je się robi. Okazało się, że są banalnie proste:).

Składniki
- 1 kilogram śledzi - matyjasów
- 3 - 4 cebule
- 2 łyżki octu
- śmietana 12% i 18%
- 2 kulki ziela angielskiego
- 5 kulek pieprzu
- 3 - 4 liście laurowe

Cebulę pokroić w talarki, dodać przyprawy, lekko posolić. Cebulę upruszyć do miękkości w garnku. Po upuszeniu ostudzić.



Matyjasy namoczyć w zimnej wodzie, na 10 - 15 minut.
Do wystudzonej cebuli dodać 2 łyżki octu.
Cebulę pomieszać ze śmietaną.


Matyjasy pokroić na kawałki, i dodać do cebuli.


Wymieszać i odstawić na 24 godziny do zimnego pomieszczenia.



4 komentarze:

  1. Uwielbiam śledzika w każdej postaci! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię śledzie:)
    Moniko co to znaczy upruszyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upruszyć to znaczy gotować w garnku z małą ilością wody, aż cebula zmięknie:)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Chociaż nie przepadam za rybami, to śledzia mogłabym jeść pod każdą postacią. A ten w śmietanie niezmiennie kojarzy mi się z wigilijną kolacją ;)

    OdpowiedzUsuń