środa, 16 maja 2012

Kompot

Kompot z rabarbaru z goździkami i sokiem z limonki




Dziś również zrobiłam kompot, ale trochę inaczej niż poprzednio. Wyszedł bardzo orzeźwiający i bardzo dobry.




Składniki
- 6 sztuk rabarbaru
- 1, 5 litra wody
- parę goździków
- 2 limonki (sok z jednej limonki, skórka z dwóch limonek)
- około 7 łyżek cukru


Rabarbar umyłam pokroiłam na większe paseczki, włożyłam do garnka. Zalałam go wodą, dodałam parę goździków, skórkę i sok z limonki, oraz około 7 łyżek cukru. Zagotowałam, po zagotowaniu zmniejszyłam gaz i trzymałam na ogniu około 10 minut.
Następnie przecedziłam kompot przez durszlak, przelałam do szklaneczek.
Najlepiej smakuje mocno schłodzony, albo podany z kostkami lodu.





2 komentarze:

  1. Anonimowy16 maja, 2012

    goździków nie lubię, ale rabarbar pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kojarzy mi się z dzieciństwem :) mama w domu robiła bez goździków, ale taki też musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń