środa, 2 maja 2012

Kompot

Kompot z rabarbaru




W poniedziałek kupiłam rabarbar, ale się cieszyłam, że dostałam bo uwielbiam:). I upiekłam placek (niebawem pojawi się na blogu:)), a że trochę mi zostało, postanowiłam zrobić kompot, bo jak dla mnie na zimno jest bardzo orzeźwiający.


Składniki
- 3 gałązki rabarbaru
- około litra wody
- 5 łyżek cukru ( można dać więcej albo mniej, zależy kto jakie słodkie lubi)
- kostki lodu




Rabarbar umyć, obrać i wrzucić do garna. Dolać około litra wody, dodać cukier i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyłam gaz i jeszcze chwilkę trzymałam na ogniu. Podać najlepiej schłodzony, można dodać kostki lodu.






7 komentarzy:

  1. z przyjemnością bym się takiego kompociku napiła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o chętnie takiego schłodzonego poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też się szykuję na kompoty z rabarbaru. Tylko na razie cisza na rynku i spokój. Ja chcę rabarbar! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. lubie kompoty ale owocu ktory w nim plywa nie znosze

    OdpowiedzUsuń