sobota, 19 maja 2012

Curry z kurczaka

Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym




W końcu po ciężkich bojach znalazłam w jednym z supermarketów mleczko kokosowe, niestety u mnie w miejscowości jest je trudno dostać:/. Znalazłam kiedyś na internecie fajny przepis na curry z kurczakiem z mlekiem kokosowym. Bardzo mi to smakuje, jak ktoś nie lubi mleczka kokosowego to mimo to polecam bo nie czuć go w ogóle.


Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka stołowa curry
- ok 200 ml mleka kokosowego
- mała cebula
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 woreczki ryżu basmati SONKO

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i lekko posolić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek; podsmażyć. Po chwili dodać curry, wymieszać i wrzucić kawałki kurczaka - usmażyć. Dodać mleko kokosowe, wymieszać. Dusić chwilkę do zgęstnienia sosu.





Ryż basmati Sonko - szczerze powiedziawszy pierwszy raz go jadłam i nie zawiodłam się. Po ugotowaniu jest bardzo puszysty, a co najważniejsze nie skleja się!!! Tak jak to mają w zwyczaju inne ryże. I długo był świeży co dla mnie też jest ważne.
Ryż basmati uważany jest za najszlachetniejszą odmianę ryżu. Uprawiany jest u podnóży Himalajów, gdzie czysty mikroklimat wpłynął na zapach  i smak długich, śnieżnobiałych ziaren. Ryż basmati jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym.

2 komentarze:

  1. Anonimowy19 maja, 2012

    Dodanie do potrawy przyprawy curry i mleka kokosowego nie robi z niej "curry"... Według mnie to zwykła potrawka z kurczaka z malutką orientalną nutą.

    OdpowiedzUsuń