środa, 11 lipca 2012

Sok z czerwonej porzeczki



Bardzo lubię czerwone porzeczki, czy to w wersji z krzaczka, czy w cieście, koktajl, albo własnie sok. Porzeczka ma dużo witamin i jest bardzo zdrowa. Robię takie soki co roku

Składniki
- około 3 kg porzeczek
- około 1 kilograma cukru
- garnek do soków


Porzeczki obieramy i myjemy, wkładamy do garnka zasypujemy cukrem. Gotujemy tak długo aż wypuszczą porzeczki sok. Po ugotowaniu przelewamy jeszcze ciepły do buteleczek (u mnie po kubusiach), zakręcamy, stawiamy do góry dnem i czekamy aż ostygną. Wyszło mi 15 buteleczek.
Tak zasmakowały mojej córci, że zamiast herbatki codziennie pije te soki. Oczywiście rozpuszczam je z wodą i muszę jej dosłodzić bo inaczej nie wypije. Ale lepiej, że pije je bo nie ma w nich chemii i są o wiele zdrowsze.





8 komentarzy:

  1. tylko skad wziąć tyle porzeczek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Za porzeczkami "na surowo" nie przepadam, ale w sokach, kompotach i wypiekach jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. iść na pachtę do gospodarza jak nie wiesz skąd heh:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O wiele zdrowsze ??!!
    Po gotowaniu nie ma w soku zadnych witamin a dodany cukier, i w trakcie przygotowywania i do picia to jeszcze mniej "zdrowia".
    Owszem smaczny i aromatyczny ale zdrowia w takim soku nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  5. Brawo! Mądra mama. Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  6. Brawo!!! Odezwały się specjalistki!!!! Na pewno lepiej jest podawać dziecku kupne soki typu "Kubuś play" lub inne tego typu znakomitości!!!Najłatwiej krytykować, bo pochwała żadnej przez gardło nie przejdzie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Trochę vitamin w tym soku " przeżyje". Potwierdzam sok z czerwonej porzeczki jest wyśmienity. Soków ze sklepu nie piję wcale, bo są sztuczne i rzeczywiście bez smaku. Właśnie zrobiłem ok. 10 l. soku.

    OdpowiedzUsuń