czwartek, 26 lipca 2012

Pizza z kabanosem i pomidorkami koktajlowymi



Gdy były chłodniejsze dni to wzięłam się za robienie pizzy. Już mam taką wprawę, że zrobienie jej zajmuje mi mało czasu i robię ją z przyjemnością.


Składniki
Ciasto:
- 900 g mąki
- 1,5 szklanki wody ciepłej
- 6 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy
Dodatki:
- cebula czerwona
- pomidorki koktajlowe
- 2 kabanosy
- sos Cygański Develey
- ser żółty
- parę plasterków sera camembert
- przyprawa do pizzy


Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dziurę wlewamy pół szklanki wody, wsypujemy pół łyżeczki soli i kruszymy drożdże. Zasypujemy trochę mąką aby wyszedł zacier, odstawiamy żeby wyrosło. Później dodajemy resztę wody, soli i oliwę. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto.

Ciasto rozkładamy na blachę. Na ciasto wkładamy sos cygański i przyprawę do pizzy. Na to wkładamy cebulę, kabanosa, pomidorki koktajlowe, gdzie nie gdzie ser camembert i ser żółty.

Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.




Sos Cygański Develey - jest to pikantny sos pomidorowy z dodatkiem papryki i cebuli, które są mocno wyczuwalne co mnie osobiście cieszyło bardzo. Nadaje się do potraw grillowanych jak i pieczonych, a także do pizzy, ryżu, makaronu. Jak pisałam wcześniej jest to sos pikantny, i trzeba uważać ile się go daje, bo można przedobrzyć.

3 komentarze:

  1. ja tez jestem fanem pizzy, moglby jesc ja codziennie:) fajne i ciekawe smakowo polaczenie, ja bym tu jeszcze poekperymentowal i dodał, np. kabanosy smakowe, np. zurawinowe maestro:)

    OdpowiedzUsuń