piątek, 20 lipca 2012

Ciasto jogurtowe z malinami i jagodami



Jak ja lubię lato za owoce, za połączenia kolorów wyśmienite, za ciepło za słońce.... i mogłabym tak wymieniać bez końca:). Tym razem połączyłam ze sobą maliny i jagody efekt powalający:). Polecam bo naprawdę wyszło pyszne i ładnie wyrosło.


Składniki
- 3 jaja
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 l kefiru
- szklanka oleju
- 3,5 szklanki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy)



Najpierw ubiłam jaka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, aż jajka zrobią się białe. Potem dodaję proszek do pieczenia i trochę mąki, gdy robi się ciasto za gęste dodaję trochę kefiru i tak na przemian raz mąkę raz kefir i olej. Jak już dodam wszystkie składniki przelewam ciasto na blachę i na wierzch wkładam owoce maliny i jagody.
Piekę w temperaturze 200 stopni, około 45 minut do godziny.






9 komentarzy:

  1. lubię takie owocowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciacha, puszyste, mało kłopotliwe w przygotowaniu, a pyszne! Pięknei wygląda, idealne do popołudniowej herbatki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda ślicznie!!! trzeba korzystać, póki owocki są jeszcze dostępne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne i proste ciasto:)biegnę do Lidla po potrzebne składniki abym mogła zaraz je zrobić,właśnie takiego przepisu szukałam.

    OdpowiedzUsuń