wtorek, 28 maja 2013

Muffinki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą - przyprawione maggi



Kolejna propozycja na muffiny wytrawne, muffinki wyszły bardzo bardzo dobre. Przepis ten znalazłam na stronie Art Kulinaria. Ale nie byłabym sobą gdybym nie pozmieniała troszeczkę:).


Składniki
- 150 g szpinaku świeży lub mrożony
- 150 g piersi z kurczaka
- 350 g mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- 2 łyżki Maggi
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml oliwy z oliwek
- 250 ml jogurtu naturalnego (dałam ciut więcej bo ciasto było za gęste)
- 250 g sera feta


W garnku umieszczamy szpinak, dodajemy odrobinę wody, sól, pieprz i dusimy około 5 minut.Odstawiamy do wystudzenia, a następnie odciskamy nadmiar wody.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Ser feta kroimy w kostkę.
Do jednej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka z jogurtem, oliwą i maggi.
Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy dodając szpinak, ser feta, kurczaka i zmiażdżone ząbki czosnku.
Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.
Jemy na ciepło lub na zimno.





1 komentarz:

  1. Bardzo fajne muffinki! Idealne, zamiast kanapki, do pracy, szkoły czy piknik :)

    OdpowiedzUsuń