sobota, 18 maja 2013

Kompot z rabarbaru z miętą



Lubicie rabarbar? Ja uwielbiam, w końcu znalazłam go po "normalnej" cenie:). Jak co roku na pierwszy plan idzie kompot:). Potem w planach jest placek.


Składniki
- 3 gałązki rabarbaru
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta kardamonu
- anyż gwiazdkowy Skworcu
- parę listków mięty


Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Do garnka włożyć rabarbar, zalać go wodą około litra, dodać anyż gwiazdkowy, kardamon i cukier. Gdy kompot się zagotuje trzymać na gazie około 10 minut. Gdy ostygnie przelać go przez sitko i włożyć do niego listki mięty - schłodzić.






3 komentarze:

  1. Uwielbiam rabarbar! Czekam na niego cały rok! Wczoraj kupiłam pierwszy raz i też zrobiłam kompot. Zostały mi jeszcze trzy łodygi, więc nie wiem czy zrobię placek czy może naleśniki z nadzieniem jabłkowo - rabarbarowym. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, chciałabym siąść na balkonie i wypić taką bombę witaminową....:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięta tworzy fajny kontrast z różowym rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń