poniedziałek, 27 maja 2013

Ciasto ucierane z żurawiną



Lubię takie szybkie i proste w przygotowaniu ciasta. Niestety często mi się zdarza tak że wychodzi zakalec, nie wiem czemu tak jest. Ale to wyszło idealne bardzo bardzo dobre. Przepis ten znalazłam na blogu Kraina Rozkoszy Podniebienia, tylko że tam ciasto to było z rabarbarem.


Składniki
- 2 szklanki cukru (dałam 1,5 szklanki)
- 2 jajka
-150 g miękkiej margaryny
- 3 szklanki mąki
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 200 g żurawiny Kresto


Cukier ucieramy z jajkami na gładką i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Do powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy żurawinę i ponownie mieszamy.
Pieczemy w 190 stopniach około godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz