poniedziałek, 4 czerwca 2012

Pizza

Pizza z kiełbasą chorizzo, pomidorem i groszkiem




Ostatnio dosyć często robię pizzę, uważam że domowa jest najlepsza. Można dać co się lubi, co się ma w lodówce. Robienie pizzy jest bardzo proste i wbrew pozorom bardzo łatwe. Kiedyś bardzo bałam się drożdży i nic nie robiłam, a teraz jest to dla mnie bardzo proste.


Składniki
Ciasto
- 900 g mąki
- 1,5 szklanki wody ciepłej
- 6 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy

Dodatki
- kiełbasa chorizzo
- pomidor
- puszka groszku zielonego Bonduelle
- pieczarki w zalewie Bonduelle
- cebula 
- koncentrat pomidorowy
- ser żółty
- przyprawa do pizzy RAMI


Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dziurę wlewamy pół szklanki wody, pół łyżeczki soli i kruszymy drożdże. Zasypujemy trochę mąką aby wyszedł zacier, odstawiamy żeby wyrosło. Później dodajemy resztę wody, soli i oliwę. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto. Rozkładamy na blachy.


Na cieście rozsmarowuję koncentrat pomidorowy, i sypię przyprawą do pizzy. Na to wkładam cebulę i pieczarki. W międzyczasie na patelni w plasterkach podsmażam kiełbasę chorizzo. Gdy się usmażyła włożyłam na pizzę. Na to włożyłam groszek, na to pomidor i posypałam startym żółtym serem.
Włożyłam do piekarnika na 200 stopni, na około 30 minut.



2 komentarze:

  1. Hehe wygląda ciekawie : ) zgłoszę chyba ten przepis do nowo powstającej Pizzerii BADI we Wrocławiu : ) bo tam można wysyłać własne propozycje do MENU o czym dowiedziałem się na pewnym zupełnie nietematycznym blogu we wpisie "Pizza Strzelin współpracuje z BADI!?":)

    OdpowiedzUsuń