środa, 20 czerwca 2012

Jagody

Jagody z cukrem na zimę




Wczoraj poszłam na targ i zakupiłam 3 litry jagód:). Zrobiłam parę rzeczy z nich, które po kolei zaprezentuję na blogu.
Pierwsze danie jakie zrobiłam to jagody zasypane cukrem na zimę, dla mojej córci. Gdyby zimą była chora będzie jak znalazł.


Składniki
- 0,2 l jagód
- cukier
- słoik
- garnek
- woda




Do słoika wkładamy trochę jagód , zasypujemy dwoma łyżeczkami cukru. Powtarzamy to tak długo ile jest miejsca w słoiku, na samej górze powinien znajdować się cukier. Zamykamy słoik szczeknie, wkładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy, od zagotowania 15 minut.



4 komentarze:

  1. tego właśnie szukałam :)
    też mam zamiar zrobić jagody na zimę, np. jako dodatek do budyniu w zimny zimowy wieczór, pychotka.
    dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Monia, prosty i fantastyczny przepis! A jak je wykorzystujesz na zimowe choróbsko? Zjadacie prosto ze słoiczka czy może są jakieś inne metody? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi głównie żeby mieć na rozwolnienie jak dzieci mają, będę dawać ze słoiczka:)

      Usuń