niedziela, 3 lutego 2013

Pizza Margherita



Uwielbiam pizze:), ale nie te kupne czy zamawiane w pizzeriach, lubię pizze własnej roboty. Bo można dać to co się lubi, można kombinować ze smakami, i zawsze wiadomo że jest świeża. Tym razem i w sumie pierwszy raz robiłam margheritę, wyszła super a to zasługa sosu do pizzy, któremu zapomniałam zrobić zdjęcia:/, ale nic straconego zrobię przy najbliższej okazji:).


Składniki
Na ciasto:

- 300 g mąki
- pół szklanki letniej wody
- 20 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki
- ser mozzarella
- puszka pomidorów
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
-  łyżeczka pieprzu ziołowego


Wsypujemy mąkę, robimy w niej dziurę wlewamy pół szklanki wody, pół łyżeczki soli i kruszymy drożdże. Zasypujemy trochę mąką, aby wyszedł zacier, odstawiamy na około pół godziny żeby wyrosło. Po tym czasie wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Do garnka wsypujemy pomidory i dodajemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak długo aż sos nam zgęstnieje. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
Sosem smarujemy ciasto, na niego wkładamy ser mozzarella. 
Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.




2 komentarze: