środa, 6 lutego 2013

Śledzie zielone



Przepis ten dostałam również od mojego taty i co roku robię je w święta, są wspaniałe, mają niepowtarzalny smak i aromat.


Składniki
- 1 kg zielonych śledzi
- 1 ketchup pikantny (mały)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 duże cebule - pokroić w kostkę
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki oliwy


Wszystkie składniki, oprócz śledzi wrzucić do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Śledzie namoczyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Po czym śledzie włożyć do słoików i zalać gorącą zalewą.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię śledzie, więc muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śledzi zielonych się nie moczy, zatem być może to mają być śledzie solone ?

    OdpowiedzUsuń