wtorek, 14 sierpnia 2012

Piernikowiec z jabłkami Anusi:)



Przepis ten dostałam od mojej najlepszej przyjaciółki Anusi:). Trochę trwało niż się za niego zabrałam, ale w końcu się zmobilizowałam. Jedyne czego żałuję to, to że nie zrobiłam go wcześniej. Placek wyszedł przepyszny, ładnie wyrósł, był mięciutki, ogólnie wspaniały:).




Składniki
- szklanka oleju
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 5 jaj
- 2 łyżki kakao
- opakowanie przyprawy do pierników u mnie Marsyl
- 2 łyżeczki sody
- około 1 kilograma jabłek




Olej razem z cukrem zmiksować.  Następnie wbijać po jednym jajku. Po chwili dodać mąkę pomieszaną z przyprawą do pierników, sodą oczyszczoną i kakaem. W między czasie jabłka pokroić w kostkę i wymieszać łyżką z ciastem. Wlać na blachę. Piec w 180 stopniach około 40 minut.






2 komentarze:

  1. proponuję dorzucić garść orzechow i rodzynek:)pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie piernikowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń