piątek, 3 sierpnia 2012

Pizza z papryką, pomidorkami koktajlowymi i szynką szwarcwaldzką



Kolejną moją propozycją jest pizza z papryką i pomidorkami, bardzo mi one zasmakowały na ciepło.


Składniki
Ciasto:
- 900 g mąki
- 1,5 szklanki wody ciepłej
- 6 g drożdży (więcej niż pół)
- 1,5 łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy
Dodatki:
- cebula czerwona
- szynka szwarcwaldzka 
- papryka czerwona
- pomidorki koktajlowe
- ser żółty
- sos cygański
- przyprawa do pizzy






Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dziurę wlewamy pół szklanki wody, wsypujemy pół łyżeczki soli i kruszymy drożdże. Zasypujemy trochę mąką aby wyszedł zacier, odstawiamy żeby wyrosło. Później dodajemy resztę wody, soli i oliwę. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto.

Rozkładamy ciasto na blachę, smarujemy sosem cygańskim, i posypujemy przyprawą do pizzy. Na to wkładamy cebulę, szynkę szwarcwaldzką, paprykę  i pomidorki koktajlowe. Posypujemy wszystko startym żółtym serem.
Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.



2 komentarze:

  1. co rusz pizza :)
    i oby poszlo w cycki ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo chętnie bym taką zjadła :D

    OdpowiedzUsuń