Strony

wtorek, 31 grudnia 2013

Szczęśliwego Nowego Roku!!!!







Tik tak, tik tak,

Szybko mija czas.
Bim bam, bim bam,
Północ wybija nam.
Coś się kończy,
Coś się zaczyna.
Fajerwerków widać blask.
Stary rok ucieka,
Nowy gania go.
Szampana otwieramy, 
życzenia składamy.
A ja życzę Wam:
Roku udanego i zdrowia dobrego,
Szczęścia wielkiego i totka wygranego, 
Miłości gorącej i wiecznie wrzącej,
No i Nocy odlotowej i nie tylko sylwestrowej!!!




Szczęśliwego Nowego Roku!!!!

Śledzie z bazylią w oleju



Kolejna propozycja na bardzo fajne śledzie.


Składniki
- 3 sztuki matiasów
- oliwa (tak aby śledzie były przykryte)
- ogórki konserwowe + woda z nich
- sok z cytryny
- suszona bazylia


Śledzie wymoczyć przez około 30 minut w wodzie zimnej.
Pokroić śledzie w kawałki i skropić sokiem z cytryny. Ogórki pokroić w kostkę i dodać trochę wody z ogórków. Wsypać suszoną bazylię zalać oliwą tak aby śledzie były przykryte.

niedziela, 29 grudnia 2013

Zupa z głów karpi



Jest to moja ulubiona zupa rybna na którą też czekam cały rok:).


Składniki
- głowy karpia oraz kręgosłup
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- sól
- śmietanka słodka 18%
- makaron Czaniecki Krajanka


Głowy karpia i kręgosłup dzień wcześniej obkładamy cebulą.
Następnie wkładamy do garnka głowy oraz obrane warzywa. Gotujemy około godziny. Po tym czasie zupę przelewamy przez sito, głowy karpia wyrzucamy!
Sprawdzamy smak zupy i ewentualnie przyprawiamy do smaku solą, zagotowujemy zupę i dolewamy śmietanki.
Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.

sobota, 28 grudnia 2013

Smażone karpie



Nie wiem jak Wy ale ja świąt nie wyobrażam sobie bez karpia. Czekam na nie cały rok:D. A Wy lubicie karpie? Jecie je w Wigilię?


Składniki
- kawałki karpia
- cebula
- sól
- pieprz
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- masło klarowane


Dzień wcześniej kawałki karpia obkładamy cebulą oraz solimy i pieprzymy.
Na drugi dzień ściągamy cebulę z karpi i obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej po czym smażymy na klarowanym maśle.

piątek, 27 grudnia 2013

Śledzie z koncentratem pomidorowym, czosnkiem w majonezie


Tak dobrych  śledzi to ja dawno nie jadłam:). Połączenie czosnku i śledzi jest wspaniałe:).


Składniki
- 4 sztuki śledzi solonych
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku


Śledzie moczymy przez około 30 minut w wodzie. Po tym czasie kroimy je na mniejsze części.
W między czasie przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z koncentratem pomidorowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
W miseczce układamy najpierw sos potem śledzie i tak na zmianę na samej górze powinien znaleźć się sos.
Śledzie te najlepiej zrobić dzień wcześniej aby smaki się przegryzły.

wtorek, 24 grudnia 2013

Wesołych świąt







Czekając, kiedy wzejdzie wigilijna gwiazda
Do wpół zmarzniętej szyby przywarł chłopiec mały.
Patrzył - zimowe ptaki wracały do gniazda,
Jakby tego wieczoru też świętować chciały.
Niegdyś gwiazda z Betlejem mędrców prowadziła,
Dziś znak daje, by zasiąść do świętej wieczerzy,
By biel opłatka ludzkie waśnie pogodziła,
A w sercu znów zamieszkał Ten, co "w żłobie leży".
Chwila jedna! Przy tobie nikną odległości,
Co szare - zmienia się w odświętne, tajemnicze.
Daj nam więcej dni takich, spragnionych miłości,
Niech świat przy żłóbku Twoim odmienia oblicze.


Zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!!!!:)



poniedziałek, 23 grudnia 2013

Serniczki w szklankach z galaretkami



Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deserek na bazie serka do serników.


Składniki
- 0,5 kg sera na sernik
- Galaretka szafirowa Agro - Wodzisław
- galaretka Ametystowa Agro - Wodzisław
- galaretka Bursztynowa Agro - Wodzisław
- 2 łyżki cukru pudru
- brzoskwinie w syropie


Serek wkładamy do miski i miksujemy z dwoma łyżkami cukru pudru.
Galaretkę szafirową i Ametystową rozpuszczamy w 200 ml ciepłej wody. Po ostygnięciu dodajemy do serka miksujemy i przelewamy do szklanek. Wkładamy do lodówki i czekamy aż stęgnie. Następnie wkładamy na serek pokrojone w kostkę brzoskwinie. Galaretkę bursztynową rozpuszczamy w 500 ml wody i gdy już będzie tęgnąć to zalewamy ją na owoce. Wkładamy do lodówki.



sobota, 21 grudnia 2013

Pierniczki



Pierniczki te przygotowuję już któreś święta i są świetne:). Zachowują długo miękkość. Jedynie co to ciasto trzeba zarobić co najmniej dwa tygodnie wcześniej. Ja w tym roku się zagapiłam i ciasto zarobiłam tydzień temu, ale mimo to pierniczki wyszły wspaniałe:).


Składniki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- pół szklanki ciepłej wody
- kostka margaryny
- 1 sztuczny mały miód
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kawy (fusiastej:))
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżkę przyprawy do pierników
- kilo mąki
- 2 łyżeczki amoniaku


1 i 1/2 szklanki cukru przepalić (na karmel), dodać pół szklanki ciepłej wody, kostkę margaryny i miód - mieszać i poczekać aż wszystko się rozpuści. Poczekać aż ostygnie.
Jajka ubić z dwoma łyżkami cukru, dodać kawę i kakao oraz przyprawę do pierników i mąkę - wszystko mieszać ręcznie - najlepiej z pomocą męża Bo ciasto jest bardzo zwarte i mi było ciężko samej robić:). Na koniec dodać amoniak i odstawić na co najmniej tydzień!
Po tym czasie ciasto wałkować i wycinać pierniczki. Piec w 200 stopniach około 10 minut.






piątek, 20 grudnia 2013

Sernik "Melba"



Przepyszny, najlepszy sernik jaki jadłam w życiu. Trochę pracochłonny ale naprawdę warto się poświęcić i go zrobić:).



Składniki
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- puszka brzoskwiń
- 1 l mleka
- 2 opakowania śmietany kwaśnej po 250 ml 18%
- 6 jaj
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 kieliszek wódki
Polewa:
- 6 płaskich łyżek cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki kwaśnej śmietany


Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz obie mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
WAŻNE!!!!
Po wyciągnięciu blachy z piekarnika uderzamy o stół aby biszkopt nam nie opadł:)!

Oba opakowania śmietany roztrzepujemy mikserem z całymi jajkami, mleko zagotowujemy zdejmujemy z ognia i od razu wlewamy śmietanę z jajkami. Stawiamy na niewielkim ogniu i mieszamy dopóki nie wyjdzie twarożek a serwatka nie stanie się przeźroczysta.
Przelewamy przez sito i odstawiamy do odcieknięcia co najmniej na dwie godziny lub najlepiej na całą noc.

Masło miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i dodajemy stopniowo masę serową.
Dodajemy sok z połowy cytryny, wódkę i jeszcze trochę miksujemy.

Upieczony biszkopt nasączamy sokiem z brzoskwiń i układamy połowę masy serowej, następnie pokrojone brzoskwinie najlepiej w kostkę i następnie drugą część masy serowej.

Polewa:
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao. Cały czas mieszając dodać kwaśną śmietanę. i polać sernik.



środa, 18 grudnia 2013

Zapiekanka makaronowa z brokułem i mięsem mielonym



Fajna, smaczna i szybka w przygotowaniu zapiekanka. Przemyciłam trochę warzywa mojej córci bo coś nie lubi jeść:/.


Składniki
- makaron rurki Czaniecki
- 0,5 kg mielonego
- cebula
- czosnek
- brokuł
- koncentrat pomidorowy
- ser żółty
- sól
- pieprz


Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Brokuła gotujemy aż będzie miękki w osolonej wodzie. Od zagotowania około 10 minut.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodajemy mielone i smażymy około 20 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Makaron, brokuł i mielone wkładamy do miski i mieszamy, dodajemy trochę startego żółtego sera.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i górę posypujemy startym żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Muffinki piernikowe



Bardzo dawno nie było na blogu muffinek:). W tym roku postanowiłam pokazać Wam muffinki piernikowe:). Są bardzo dobre:), i robi się je błyskawicznie. Przepis ten znalazłam na blogu Kuchnia Szeroko Otwarta.


Składniki
- 1 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki anyżu zmielonego
- 1/2 łyżeczki sody
- jajko
- 3 łyżki miodu Premium Rosa
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej


W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej misce mieszamy składniki mokre.
Mokre składniki łączymy z suchymi, i przekładamy do papilotek do 3/4 wysokości.
Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
Muffinki przyozdobiłam gotową polewą czekoladową.



sobota, 14 grudnia 2013

Pomidory z ricottą i pesto



Fajna smaczna przekąska podpatrzyłam ją w jakimś programie kulinarnym - bardzo mi zasmakowała.


Składniki
- 2 pomidory
- 200 g ricotty
- 50 g kremówki
- Pesto Smaki Południa
- sól
- pieprz


Pomidory kroimy w plasterki i układamy na talerzu.
Ricottę miksujemy z kremówką, do smak dodajemy sól i pieprz. Wkładamy na pomidory , a na to pesto (ilość według uznania). Podajemy od razu:).



piątek, 13 grudnia 2013

Ciasteczka goździkowe



Pomału z córką przygotowuję się do świąt to znaczy kombinujemy z ciasteczkami. Tym razem postawiłyśmy na goździki i wybór okazał się strzałem w dziesiątkę ponieważ wszystkie znikły w tempie ekspresowym:D.


Składniki
- łyżeczka zmielonych goździków Zielony Zakątek
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g masła
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- żółtko
- szczypta soli




Wszystkie składniki wkładamy do miski, masło kroimy na mniejsze części i wyrabiamy szybko ciasto. Po czym wkładamy ja na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie je wyjmujemy, wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.






czwartek, 12 grudnia 2013

Piernik z powidłami śliwkowymi



Moja pierwsza propozycja na święta to Piernik z powidłami śliwkowymi, wyszedł bardzo dobry, smak ma podobny do murzynka ale jednak trochę inny:). Przepis ten znalazłam w gazecie Moje Smaki życia. Większość przepisów na święta u mnie pewnie pojawi się bliżej świąt i po świętach, ale parę propozycji na pewno tak a tym bardziej że czekam na książkę Nigella Świątecznie:D - już nie mogę się jej doczekać:).


Składniki
- 300  g mąki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika Agro - Wodzisław
- 1/2 łyżeczki goździków zmielonych
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 125 ml miodu
- 200 g masła
- 100 ml śmietana 18%
- 10 łyżek powideł śliwkowych 
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietany słodkiej 30%


Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernik oraz goździki. Masło przełóż do rondla i rozpuść na małym ogniu, wmieszaj miód i pozostaw do studzenia.
Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj ostudzone masło z miodem oraz 3 łyżki powideł śliwkowych i śmietanę - wymieszaj. Wsyp mąkę i ucieraj do połączenia składników.
Przelej masę do foremki, wyrównaj szpatułką i wstaw do piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut, po czym przykryj wierzch folią aluminiową (stroną matową do zewnątrz) i dopiekaj kolejnych 20 minut. Patyczek włożony w środek ciasta powinien zostać suchy.
Gotowe ciasto wystudź na kratce. Wyjmij z formy przekrój wzdłuż na pół, posmaruj resztą powideł śliwkowych i złóż obie części.
W rondelku rozpuść czekoladę ze śmietanką i rozsmaruj polewę na wierzchu ciasta.






środa, 11 grudnia 2013

Buraczki domowe


Bardzo lubię buraczki, ale nie te ze sklepu ale właśnie własnej roboty. Są smaczne a przede wszystkim nie zawierają konserwantów i barwników.


Składniki
- 4 buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu
- sól (do smaku)
- masełko


Buraki ugotować do miękkości, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka i podgrzewać na masełku. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól do smaku oraz ocet. Podawać do obiadu.

wtorek, 10 grudnia 2013

Sałatka z fety, pomidorków w ziołach prowansalskich



Przepyszna, zdrowa, smaczna, wiosenna sałatka. Nadająca się na przykład na kolację lub śniadanko, lub można zabrać ze sobą do pracy.



Składniki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- kostka sera fety
- pęczek szczypiorku
- zioła prowansalskie Kotanyi Raj Smakosza


Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Ser feta kroimy w kostkę a szczypiorek siekamy. Posypujemy ziołami i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki Aby przeszło przyprawami.



poniedziałek, 9 grudnia 2013

Makaron z sosem serowym



Bardzo lubię sosy serowe mimo że są mocno kaloryczne:), raz na jakiś czas można sobie pozwolić:).


Składniki
- Makaron Kokardka  Czaniecki
- 200 ml śmietany 18%
- ser pleśniowy (jeden trójkąt)
- 2 serki topione
- 200 g sera żółtego
- sól
- pieprz


Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Śmietanę wraz z serem pleśniowym i topionym stawiamy na małym gazie i gotujemy cały czas mieszając. Gdy sery się rozpuszczą dodajemy starty żółty ser i znów cały czas mieszamy i gotujemy tak długo aż ser się rozpuści. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wkładamy do sosu i mieszamy. Można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki (ja zapomniałam:)).

Prezent na Mikołaja



Dr. Oetker sprawił mi wspaniały prezent i na Mikołaja przysłał wspaniałą paczkę z produktami głównie do dekoracji ciasteczek, pierniczków:). Zmobilizuję się i w tym roku pierniczki upiekę:D.
Bardzo serdecznie dziękuję za paczuszkę:).

niedziela, 8 grudnia 2013

Krupnik



Smaczna i szybka w przygotowaniu zupka. A do tego bardzo tania.


Składniki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 nogi z kurczaka
- ziemniaki
- kasza jęczmienna Kupiec
- 2 liście laurowe
- parę kulek czarnego pieprzu
- 2 ziela angielskie
- łyżkę soli


Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i myjemy wkładamy do garna dodajemy nogi z kurczaka, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie - zalewamy wodą i stawiamy na gazie. Od czasu zagotowania - gotujemy 45 minut.
Kaszę gotujemy według wskazań na opakowaniu i dodajemy do zupy.
Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości po czym dodajemy do zupy.

Dupa pawiana:D





Bardzo dziwna i śmieszna nawa, ale zapewniam ciasto przepyszne i nie za słodkie:). Można je zrobić na święta jak i inną okazję:)


Składniki
- ciepłe lody (u mnie takie mniejsze 32 sztuki w opakowaniu), najlepsze są lody z Lidla
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa z serka
- 1/2 kg serka homogenizowanego
- 2 galaretki cytrynowe Agro - Wodzisław
Śmietana:
- 1/2 l kremówki 30%
- 4 opakowania śmietan fix
- 2 łyżki cukru pudru
Wierzch:
- czekolada do posypania 


Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz obie mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
WAŻNE!!!!
Po wyciągnięciu blachy z piekarnika uderzamy o stół aby biszkopt nam nie opadł:)!

Gdy biszkopt mamy upieczony i ostygł układamy na niego poprzecinane wzdłuż lody ciepłe.

Masa z serka:
Serek ubić z rozpuszczonymi galaretkami (w dwóch szklankach wody) - i polać lody.

Śmietana:
Ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i dodać śmietan fix. Wylać ją na ser.

Wierzch posypać czekoladą.

Włożyć ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.






piątek, 6 grudnia 2013

Kotlety z jajek



Bardzo szybka, smaczna a zarazem tania propozycja na obiad. Dla wielbicieli jajek i nie tylko:).


Składniki
- 5 jajek (ugotowanych na twardo)
- jajko
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- bułka tarta + woda


Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub dusimy widelcem. Dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz oraz bułkę tartą pomieszaną z wodą i mieszamy. Łyżką formujemy kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

środa, 4 grudnia 2013

Sałatka z kuskusem kukurydzą i tuńczykiem



Bardzo lubię kuskus ale właśnie w sałatkach, tym razem postawiłam na kukurydzę, tuńczyka i jajko. Sałatka wyszła bardzo dobra i bardzo sycąca.


Składniki
- 1,5 szklanki kuskusu  Kupiec
- puszka kukurydzy 
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 4 jajka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- majonez


Kaszę kuskus zalewamy wodą, tak aby woda wystawała trochę nad kaszę i czekamy aż ją wchłonie. Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę, odsączonego tuńczyka oraz ugotowane jajka - kroimy je w kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na koniec dodajemy majonez.



poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pieczone jabłko z cynamonem, anyżem i kardamonem - polane miodem



Uwielbiam jesienią gdy pogoda nie zachęca do spacerów zrobić sobie na poprawę nastroju pieczone jabłko z przyprawami. Od razu poprawia mi się humor gdy już czuję jego zapach - roznoszący się po całym domu:).


Składniki
- 1 dość duże jabłko
- laska cynamonu
- anyż gwiazdkowy
- ziarna kardamonu Ziołowy Zakątek
- łyżka miodu


Ja jabłka nie obieram nie wycinam gniazd nasiennych, po prostu odcinam górną część i w jabłko wtykam cynamon, anyż i kardamon. Przykrywam daszkiem i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez około 15 min. Po wyjęciu oblewam miodem:)



piątek, 29 listopada 2013

Ciasteczka z czekoladą



Bardzo dobre i smaczne ciasteczka. Znalazłam je w książce Nigelli Lawson "kuchnia - przepisy z serca domu". Jedynie co miałam  to za mało groszków i nie wyszły aż tak czekoladowe jak chciałam, ale i tak pyszne:)

Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 125 g jasnego cukru trzcinowego
- 100 g miałkiego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko z lodówki
- 1 żółtko z lodówki
- 300 g mąki
- 1/2 proszku do pieczenia
- 320 g łezek czekoladowych (miałam tylko 100 g:))


Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Roztop masło w rondelku i odstaw, żeby trochę przestygło. Wsyp cukier trzcinowy oraz miałki do miski, zalej  lekko przestudzonym płynnym masłem i dobrze wymieszaj.
Dodaj ekstrakt waniliowy, jajko i żółtko, po czym mieszaj do uzyskania lekkiej i kremowej masy.
Powoli wmieszaj mąkę i proszek do pieczenia, aby tylko składniki się połączyły, dodaj kawałki czekolady i przemieszaj.
 Miarką albo łyżką do lodów nakładaj masę na blachę w odstępach, a resztę ciasta schowaj do lodówki.
Piecz ciasteczka 15 - 17 minut w rozgrzanym piekarniku, aż lekko się na krawędziach zrumienią.

środa, 27 listopada 2013

Mielone z Lutenicą



Bardzo lubimy mielone więc dość często staram się je robić czy to zwykłe czy z jakimś dodatkami, tym razem postawiłam na lutenicę. Mielone wyszły bardzo dobre.


Składniki
- 0,5 kg mielonego
- cebula
- 2 łyżki lutenicy
- sól
- pieprz
- jajko
- bułka tarta


Mielone wkładamy do miski, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, lutenicę, jajko i sól i pierz do smaku. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy chwilę mięso. Po czym formujemy kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Ja podałam kotlety jeszcze na sosie lutenica:).


poniedziałek, 25 listopada 2013

Ciasto truflowe



Przepyszne ciasto, rozpływające się w ustach:D. Z wiśniami i czekoladą. Pyszności.


Składniki
Biszkopt ciemny
-6 jaj
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 12 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa truflowa
- 20 dag cukierków truflowych
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru (rozpuścić na parze)
- 2 kostki Kasi (lub masła)
- 3 żółtka
- 2 kieliszki wódki
- 1 słoik wiśni
Polewa czekoladowa
- 100 g margaryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki kakao
- jajko
- woda zimna


Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę - dodając stopniowo cukier, później żółtka oraz mąkę. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika uderzamy blachą o stół aby biszkopt nam nie opadł:D!

Masa truflowa
Mleko, cukier, trufle, wódkę włożyć do garnka i włożyć na gaz i podgrzewać aż cukierki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Po czym ją schłodzić!
Kasię lub masło utrzeć z żółtkami na puszystą masę i po trochu dodawać schłodzoną masę truflową - cały czas miksować.

Polewa czekoladowa:
W garnku rozpuścić margarynę dodać cukier i kakao - zagotować. Gdyby masa zaczęła nam się rozwarstwiać dodać zimną wodę i mieszać. Później odstawić na chwilę aby przestygło dodać jajko wymieszać.

Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Włożyć jedną część biszkoptu na blachę i wlać 1/2 masy truflowej,  na masę 1/2 odsączonych wiśni. Przykryć drugą połową biszkoptu wlać resztę masy i włożyć resztę wiśni i polać polewą. Trzymać w lodówce:).






sobota, 23 listopada 2013

Dip serowy z krakersami



Uwielbiam różnego rodzaju dipy czy sos. Zawsze u mnie numerem jeden był czosnkowy ale po spróbowaniu tego zmieniłam zdanie:). Przepis znalazłam u Domi.


Składniki
- 25 g masła
- 25 g mąki
- 250 ml zimnego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 130 g cheddara
- krakersy Smaki Południa



Do garnuszka włożyć masło, rozpuścić i wsypać mąkę, całość smażyć razem, aż zacznie się pienić, wtedy też, cały czas mieszając, stopniowo wlewać mleko. Podgrzewać całość na średnim ogniu, cały czas mieszać aż do momentu, jak masa zgęstnieje i straci smak surowizny.
Zmniejszyć ogień do minimum, dodać sól, pieprz czarny  i tarty ser, mieszać całość do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści.
Sos podawać na gorąco lub na zimno, do ulubionych przekąsek.



czwartek, 21 listopada 2013

Makaron z groszkiem, czerwoną fasolą i kurczakiem



Kolejne szybki i smaczne danie z makaronem. W tym tygodniu często gdzieś ganiałam więc wolałam robić szybkie obiady.


Składniki
- Makaron Czaniecki Muszelka
- pół puszki groszku
- pół puszki czerwonej fasolki
- pół czerwonej papryki
- pojedyncza pierś z kurczaka
- puszka pomidorów
- sól
- pieprz


Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu.
Groszek i fasolkę odsączamy z zalewy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy na złoty kolor. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka podsmażamy razem z fasolką i groszkiem. Po około 5 minutach dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu - do zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy pierś z kurczaka i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron polewamy sosem.



wtorek, 19 listopada 2013

Szarlotka z kaszką



Bardzo dobra szarlotka na bazie kaszki:).


Składniki
- 1 paczuszka kaszki manny błyskawicznej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2,5 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- kostka masła


Kaszkę mannę z proszkiem do pieczenia i cukrem wymieszać i podzielić na 3 równe części.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych jabłek dodać 4 łyżki cukru i cynamon - wymieszać. Również podzielić je na 3 części.
Warstwami układać kaszkę i jabłka. Na górę zetrzeć masło na tarce.
Piec w 180 stopniach około 45 minut.