wtorek, 22 października 2013

Sałatka ze śledziem i ananasem



Bardzo lubię sałatki, ale dość rzadko nie wiedząc czemu u mnie się na blogu pojawiają:). Połączenie ananasa i matiasów jest świetne.


Składniki
- 4 filety matiasów
- 3 plastry ananasa
- 100 g selera
- sól
- 200 g gotowanych ziemniaków
- kwaśne jabłko
- cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki octu winnego
- 50 g majonezu
- 1/8 l kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy


Matiasy pokroić w paski i zamoczyć na pół godziny w soku ananasowym. Po tym czasie je odsączyć i włożyć do miski. Selera pokroić w kostkę i dusić 5 minut w małej ilości wody. Ziemniaki pokroić w kostkę i również ugotować do miękkości. Jabłko, cebulę i ananasa również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do miski wymieszać i przyprawić.
Ocet winny, majonez, śmietanę i musztardę wymieszać ze sobą i włożyć do miski. Pomieszać sałatkę. Podawać schłodzoną.





A sałatkę podałam w ceramicznej dipówce, sosjerce lub naczyniu do zapiekania, ale jak widać sałatka też się w niej świetnie prezentuje:). Ceramiczne naczynie jest świetne, bo można je wykorzystać do różnych dań.  Dipówka ta zachowuje długo temperaturę, można używać jej do piekarnika jak i mikrofalówki. Może nabyć ją w sklepie Emako, po bardzo atrakcyjnej cenie:). Zapraszam serdecznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz