piątek, 4 października 2013

Kompot z jabłek z korzenną nutką



Wczoraj dostałam od mojego sąsiada pełno jabłek, więc trochę się będzie działo. Na pierwszy ogień poszedł kompot, potem deser, placuszki no i jakieś ciacho:). Kompot zrobiłam z korzenną nutką i wyszedł bardzo bardzo dobry:).


Składniki
- 5 dużych, twardych jabłek
- 2 litry wody
- laska cynamonu Skworcu
- gwiazdka anyżu Skworcu
- 4 goździki
- 4 łyżki cukru


Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze części. Włożyć je do garnka nalać wody, dodać, cukier, anyż, cynamon i goździki. Postawić na gazie i zagotować, potem zmniejszyć gaz i gotować około 5 - 10 minut. Najlepiej mi smakował na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz