To chyba jedno z moich ulubionych ciast. Uwielbiam krówkę i wszystko co krówkowe:D.
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 łyżek miodu
- 1/2 kostki margaryny (ja zawsze używam Kasi)
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Agro - Wodzisław
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem śmietankowy:
- 1/2 litra śmietany 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
Polewa:
- 1 puszka krówki
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Dwie blachy wyłożyć poapierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Piec 15 minut w 200 stopniach.
Krem:
Śmietanę ubić na sztywną masę i dodać rozpuszczoną żelatynę. Wyłożyć ją na jedną część placka. Potem przykryć to drugą częścią placka i wyłożyć na niego krówkę.
Ciasto powinno chłodzić się całą noc aby zmiękło.
Mniami, czyta rozpusta :)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńNigdy nie jadłam ale obawiam się ze bym się zasłodziła:)
OdpowiedzUsuńNie jest aż tak słodkie dlatego że do śmietany nie daje się cukru:)
UsuńPycha,oj zjadłoby się.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńWarto do śmietanki dodać rozpuszczona galaretkę cytrynową w połowie szklanki. A dla złamania słodyczy masy krówkowej na wierzch posypać orzechy włoskie. Najlepsza wersja jaka jadłam.
OdpowiedzUsuń