środa, 23 października 2013

Budyniowiec na biszkopcie



Bardzo dobry budyniowiec tym razem zrobiony na biszkopcie i cieście miodowym. Bardzo pracochłonny ale efekt końcowy świetny:).


Składniki
Ciasto miodowe:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka cukru
- jajko
- 150 g margaryny
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 mąki tortowej
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- kostka margaryny
Czekolada:
- 100 g margaryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki kakao
- jajko
- woda zimna

Potrzebne nam będą 3 blachy tej samej wielkości!!!!!

Ciasto miodowe:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części. Piec na papierze do pieczenia w 180 stopniach około 10 - 15 minut.

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę - dodając stopniowo cukier, później żółtka oraz mąkę. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika uderzamy blachą o stół aby biszkopt nam nie opadł:D!

Masa budyniowa:
Z 1/2 l mleka odlewamy pół szklanki mleka i wkładamy do niej obie mąki i mieszamy intensywnie aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. . Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy rozmieszaną mąkę i mieszamy aż zrobi się budyń. Gdy już jest gęstę dodać margarynę i poczekać aż się rozpuści ciągle mieszając.

Na ciasto z miodem wlać połowę gorącego budyniu - przykryć biszkoptem i na niego wlać drugą część budyniu. Na niego położyć drugie ciasto miodowe i na jego wierzch wlać czekoladę.

Czekolada:
W garnku rozpuścić margarynę dodać cukier i kakao - zagotować. Gdyby masa zaczęła nam się rozwarstwiać dodać zimną wodę i mieszać. Później odstawić na chwilę aby przestygło dodać jajko wymieszać i wlać na ciasto miodowe.
Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz