sobota, 30 marca 2013

Suszony schab



Przepis ten znalazłam na blogu u Pani Danusi. Wiem , że dużo razy na różnych blogach pojawiał się ten przepis i pewnie macie już dość, ale to jest mój pierwszy wykonany samodzielnie wyrób domowy. Jest bardzo bardzo dobry, i robi się go bardzo prosto. Polecam nie tylko na święta.


Składniki
- 1 kg schabu
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki soli
- cała główka czosnku
- 20 g słodkiej papryki - u mnie Papryka Słodka Wędzona Prymat Raj Smakosza
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 kopiste łyżki majeranku


Mięso umyć, osuszyć, obkroić z błony, włożyć do miski i zasypać cukrem. Mięso dobrze wydusić z cukrem i pozostawić na 24 godziny.
Po upływie doby mięso opłukać, osuszyć i powtórzyć to samo tylko zamiast cukru obsypujemy solą i też zostawiamy na 24 godziny.
Przyprawy pomieszać a czosnek drobno posiekać.
Wyjąć mięso po drugiej dobie, wymyć, obsuszyć i ściśle obłożyć posiekanym czosnkiem.
Wymieszane przyprawy wysypać na mięso  i dobrze całość oklepać, mocno przyklepując.
Schab włożyć do uciętej  nogawki od rajstopy, zawiązać i powiesić w kuchni na minimum 4 - 5 dni. Lepiej jak wisi dłużej jest twardsza i lepiej się kroi i lepiej przejdzie przyprawami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz