To moja pierwsza wytrawna propozycja na święta Wielkanocne. Pieczeń tą pierwszy raz zobaczyłam na jakimś blogu, a następnie w gazecie. Tak mnie zaciekawiło że musiałam zrobić. I powiem Wam, że wyszło wspaniałe:).
Składniki
- kilogram mielonego
- 4 jajka (ugotowane na twardo) + 2 do mięsa surowe
- sól
- pieprz
- Cebula smażona Kotanyi Raj Smakosza
- Papryka słodka wędzona Prymat Raj Smakosza
- Zioła Prowansalskie Kotanyi Raj Smakosza
- garść bułki tartej lub czerstwy chleb (nie miałam)
- keksówka
Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy surowe jajka, sól, pieprz, cebulę smażoną, , paprykę słodką wędzoną , zioła prowansalskie. Zagniatamy mięso, na koniec dodajemy bułkę tartą. Gdy mięso już jest gotowe pół przekładamy do keksówki, na to wkładamy ugotowane obrane jajka, i na jajka nakładamy mięso. Wyrównujemy powierzchnię, po czym wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
idealna na obiadek ;d
OdpowiedzUsuńPyszna! Idealna na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńmusi byc pyszne...zrobie to jutro.....
OdpowiedzUsuńProszę zrobić jest przepyszne:) i dać znać czy smakowało:)
Usuń