wtorek, 19 marca 2013

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem w środku



To moja pierwsza wytrawna propozycja na święta Wielkanocne. Pieczeń tą pierwszy raz zobaczyłam na jakimś blogu, a następnie w gazecie. Tak mnie zaciekawiło że musiałam zrobić. I powiem Wam, że wyszło wspaniałe:).


Składniki
- kilogram mielonego
- 4 jajka (ugotowane na twardo) + 2 do mięsa surowe
- sól
- pieprz
- Cebula smażona Kotanyi Raj Smakosza
- Papryka słodka wędzona Prymat Raj Smakosza
- Zioła Prowansalskie Kotanyi Raj Smakosza
- garść bułki tartej lub czerstwy chleb (nie miałam)
- keksówka


Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy surowe jajka, sól, pieprz, cebulę smażoną, , paprykę słodką wędzoną , zioła prowansalskie. Zagniatamy mięso, na koniec dodajemy bułkę tartą. Gdy mięso już jest gotowe pół przekładamy do keksówki, na to wkładamy ugotowane obrane jajka, i na jajka nakładamy mięso. Wyrównujemy powierzchnię, po czym wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.






4 komentarze:

  1. Pyszna! Idealna na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi byc pyszne...zrobie to jutro.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zrobić jest przepyszne:) i dać znać czy smakowało:)

      Usuń