Strony

czwartek, 12 grudnia 2013

Piernik z powidłami śliwkowymi



Moja pierwsza propozycja na święta to Piernik z powidłami śliwkowymi, wyszedł bardzo dobry, smak ma podobny do murzynka ale jednak trochę inny:). Przepis ten znalazłam w gazecie Moje Smaki życia. Większość przepisów na święta u mnie pewnie pojawi się bliżej świąt i po świętach, ale parę propozycji na pewno tak a tym bardziej że czekam na książkę Nigella Świątecznie:D - już nie mogę się jej doczekać:).


Składniki
- 300  g mąki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika Agro - Wodzisław
- 1/2 łyżeczki goździków zmielonych
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 125 ml miodu
- 200 g masła
- 100 ml śmietana 18%
- 10 łyżek powideł śliwkowych 
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietany słodkiej 30%


Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do piernik oraz goździki. Masło przełóż do rondla i rozpuść na małym ogniu, wmieszaj miód i pozostaw do studzenia.
Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj ostudzone masło z miodem oraz 3 łyżki powideł śliwkowych i śmietanę - wymieszaj. Wsyp mąkę i ucieraj do połączenia składników.
Przelej masę do foremki, wyrównaj szpatułką i wstaw do piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut, po czym przykryj wierzch folią aluminiową (stroną matową do zewnątrz) i dopiekaj kolejnych 20 minut. Patyczek włożony w środek ciasta powinien zostać suchy.
Gotowe ciasto wystudź na kratce. Wyjmij z formy przekrój wzdłuż na pół, posmaruj resztą powideł śliwkowych i złóż obie części.
W rondelku rozpuść czekoladę ze śmietanką i rozsmaruj polewę na wierzchu ciasta.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz