Strony

piątek, 20 grudnia 2013

Sernik "Melba"



Przepyszny, najlepszy sernik jaki jadłam w życiu. Trochę pracochłonny ale naprawdę warto się poświęcić i go zrobić:).



Składniki
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- puszka brzoskwiń
- 1 l mleka
- 2 opakowania śmietany kwaśnej po 250 ml 18%
- 6 jaj
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 kieliszek wódki
Polewa:
- 6 płaskich łyżek cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki kwaśnej śmietany


Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz obie mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
WAŻNE!!!!
Po wyciągnięciu blachy z piekarnika uderzamy o stół aby biszkopt nam nie opadł:)!

Oba opakowania śmietany roztrzepujemy mikserem z całymi jajkami, mleko zagotowujemy zdejmujemy z ognia i od razu wlewamy śmietanę z jajkami. Stawiamy na niewielkim ogniu i mieszamy dopóki nie wyjdzie twarożek a serwatka nie stanie się przeźroczysta.
Przelewamy przez sito i odstawiamy do odcieknięcia co najmniej na dwie godziny lub najlepiej na całą noc.

Masło miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i dodajemy stopniowo masę serową.
Dodajemy sok z połowy cytryny, wódkę i jeszcze trochę miksujemy.

Upieczony biszkopt nasączamy sokiem z brzoskwiń i układamy połowę masy serowej, następnie pokrojone brzoskwinie najlepiej w kostkę i następnie drugą część masy serowej.

Polewa:
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao. Cały czas mieszając dodać kwaśną śmietanę. i polać sernik.



1 komentarz: