poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Szynka peklowana surowa - gotowana w przyprawach



Odkąd pamiętam taka szynka gości u nas w każde święta. Niektórzy zaraz napiszą , że to bezczeszczenie szynki, ale każdy je jak lubi i co lubi. Mi taka smakuje więc taką robię:).


Składniki
- kilogram szynki peklowanej surowej
- kilka kulek ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu
- kilka liści laurowych
- pół łyżeczki soli


Zasada jest taka: gotujemy szynkę tyle ile waży, u mnie godzinę bo miała kilogram. I nie można doprowadzić żeby nam się zagotowała, musimy ją trzymać na małym ogniu. Wyjmujemy ją dopiero gdy wywar ostygnie.




13 komentarzy:

  1. Wygląda super. Smacznego poniedzałku!

    OdpowiedzUsuń
  2. A dlaczego bezczeszczenie? Też taką robię i przynajmniej wiem, co jemy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy szynka musi być najpierw zapeklowana

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zrobiłaś, że jest taka brązowa na wierzchu? Wygląda jak wędzona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie wiem:), tak mi ładnie wyszło:).

      Usuń
  5. Monia :-) bardzo Cię proszę:-)
    Peklowana szynka, nie wygląda tak, po samym gotowaniu. Predzej po wędzeniu , może pieczeniu, a potem gotowaniu :-)
    Oh Ty kłamczuszku :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedyne co zrobiłam to po ugotowaniu na parę dni powiesiłam ją nad gazówką:). To wszystko.

      Usuń
  6. hmm... i nie ściekała? może jakieś szczegóły łopatologiczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie po pierwsze następnym razem się podpisz!!!
      A po drugie pomyśl trochę!!!
      Najpierw powiesiłam nad zlewem żeby obciekła :)
      Myślenie niektórych ludzi mnie zadziwia :D!~!!

      Usuń
  7. Moniu,
    po pierwsze nie obrażaj anonima, moim zdaniem zadał logiczne pytanie i nie ma powodu pisać że nie myśli.
    Po drugie mam pytanie być może wg Ciebie głupie ale rozwiń wątek peklowania:
    1. Ile dodałaś peklosoli?
    2. Jak długo peklowałaś mieso?
    Pozdrawiam
    Robert

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze dziękuję za przedstawienie się :), jeżeli ktoś się nie przedstawia a krytykuje nie zamierzam być miła, według mnie kultura tego wymaga ;).
      Dałam pół łyżeczki soli.
      Szynkę pekluje się tyle ile ma kilo, czyli, np kilogram szynko godzinę peklowania
      Pozdrawiam
      Monia

      Usuń