Zawsze marzyło mi się zrobienie tego cukru, ale nigdy nie miałam lawendy. Nie wiem czy mi wyjdzie czy cukier przejdzie zapachem, ale myślę że tak. Cukier spróbuję za około 2 tyg i wtedy Wam napiszę czy warto. A taki cukier można używać do deserów, do ciast, do koktajli, a nawet słodzić kawę czy herbatę.
Mam jeszcze w planach zrobić cukier cynamonowy:).
Składniki
- słoik
- cukier
- 2 łyżeczki suszonej lawendy Skworcu
Słoik należy umyć, wyparzyć i dokładnie wytrzeć.. Do słoika do połowy wysokości wsypać cukier, następnie łyżeczkę lawendy, znów cukier i na sam wierzch łyżeczkę lawendy. Następnie słoik zamknąć i potrząsać aby cukier wymieszał się z lawendą. Odstawić na około 2 tygodnie.
o proszę jakie to pomysłowe! czekam na efekty po 2 tygodniach :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńrobiłam ze swoją wyhodowaną lawendą i ma juz kilka miesięcy, jest obłedny!
OdpowiedzUsuńCzekam na efekty :)
OdpowiedzUsuń