czwartek, 11 kwietnia 2013

Cukier lawendowy



Zawsze marzyło mi się zrobienie tego cukru, ale nigdy nie miałam lawendy. Nie wiem czy mi wyjdzie czy cukier przejdzie zapachem, ale myślę że tak. Cukier spróbuję za około 2 tyg i wtedy Wam napiszę czy warto. A taki cukier można używać do deserów, do ciast, do koktajli, a nawet słodzić kawę czy herbatę.
Mam jeszcze w planach zrobić cukier cynamonowy:).

Składniki
- słoik
- cukier
- 2 łyżeczki suszonej lawendy Skworcu


Słoik należy umyć,  wyparzyć i dokładnie wytrzeć.. Do słoika do połowy wysokości wsypać cukier, następnie łyżeczkę lawendy, znów cukier i na sam wierzch łyżeczkę lawendy. Następnie słoik zamknąć i potrząsać aby cukier wymieszał się z lawendą. Odstawić na około 2 tygodnie.



4 komentarze: