poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem, suszonym pomidorem i fetą - polana sosem winegret



Dawno nie robiłam sałatki, a że w końcu się zrobiło ciepło to chciałam to uczcić:D! Sałatka wyszła bardzo bardzo dobra i szybko została zjedzona:).


Składniki
- pojedyncza pierś z kurczaka
- słoik suszonych pomidorów z serem solankowym
- feta
- pół główki kapusty pekińskiej

Sos winegret:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 utarty ząbek czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek


Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie, po czym ostudzić i pokroić w kostkę. Kapustę pekińską umyć i pokroić na mniejsze części ułożyć na talerzu. Pomidory suszone z serem włożyć na sitko, żeby obciekły od oliwy, po czym pokroić je na mniejsze części i ułożyć z serem na kapuście. Następnie  położyć pierś z kurczaka i na to fetę.

Wszystkie składniki sosu winegret włożyć do słoika, zamknąć go i potrząsać aż wszystko się połączy. Sos wlać na sałatkę tuż przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz