wtorek, 1 października 2013

Gulasz węgierski



Gdy zobaczyłam ten gulasz u Marty od razu wiedziałam, że go zrobię. Lubię dania ostre i jednogarnkowe:). Gulasz wyszedł przepyszny.


Składniki
- 500 g karkówki
- 100 g boczku
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 papryki zielone
- 1 papryczka chilli
- 1 mała pietruszka
- 5 ząbków czosnku
- 2 - 3 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz


Karkówkę, boczek i papryki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w pióra, chilli drobno posiekać, pietruszkę zetrzeć na tarce. Karkówkę i boczek podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać cebulę i podsmażyć do czasu, aż będzie złota. Zalać dwoma szklankami wrzątku i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie dodać paprykę, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Dusić kolejne 20 minut (do miękkości) co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby podlać gorącą wodą. Masło roztopić, dodać słodką paprykę oraz trochę wywaru z gulaszu, dokładnie wymieszać. Przelać do garnka z gulaszem , wymieszać i dusić około 5 minut.





5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie,z pewnością bardzo rozgrzewający i aromatyczny, świetne danie,pozdrawiam.(nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonały! Lepszego nie jadłem!

    OdpowiedzUsuń