sobota, 12 października 2013

Budyniowiec



Wprawdzie już budyniowiec pojawił się u mnie na blogu, ale wtedy był cukrem lawendowym, a teraz będzie z waniliowym. Obie wersje są bardzo dobre. Mój mąż ten placek mógłby jeść codziennie:).



Składniki
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka
- 2 budynie waniliowe Wodzisław
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 cukier wanilinowy Wodzisław
- litr mleka
- ciastka petit berry


Ciastka włożyć na blaszkę.
Z litra mleka odlać szklankę, a resztę zagotować z margaryną, cukrem wanilinowym i szklanką cukru. W jednej szklance mleka rozbić 4 żółtka, dodać szklankę mąki i budynie. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać rozdrobnioną masę i intensywnie mieszać.
Gorącą masę wlać na ciastka, na masę włożyć pozostałe ciastka.
Gdy placek ostygnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.



3 komentarze: