wtorek, 9 lipca 2013

Skubaniec z agrestem



Jak ja dawno nie jadłam i nie robiłam skubańca, a przecież to takie dobre i szybkie w zrobieniu ciasto:). Znacie je? Lubicie? Z czym najczęściej robicie? U mnie popularny jest z agrestem i rabarbarem.


Składniki
- kostka margaryny
- szklanka cukru + 1 szklanka do białek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek (białka ubić na pianę)
- 0,5 kg mąki
- 2 łyżki kakao
- około 200 g agrestu


Mąkę, margarynę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i ugniatać ciasto. Ciasto podzielić na trzy części, jedną z części połączyć z kakaem.
Białka ubić ze szklanką cukru.
Na blachę pokruszyć część jasną ciasta, na to pokruszyć część z kakaem na to nałożyć owoc. Na owoc włożyć pianę z białek i na sam wierzch ostatnią część ciasta.
Piec w 180 stopniach około 40 minut.



4 komentarze:

  1. To w koncu ile tego cukru? Kazdy przepis, ktory chcialabym wyprobowac zawiera jakies bledy, tak, jak gdyby nie bylo czasu na dokladne sprawdzenie tego, co sie puszcza dalej w swiat .... ej...

    OdpowiedzUsuń
  2. przecież to proste: szklanka cukru do ciasta oraz szklanka cukru do białek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ja też tak to rozumiem:). Ja nie wiem jak by trzeba pisać do niektórych przepisy! Bo się wszystkiego czepiają!

      Usuń
  3. piecze się z termoobiegiem ??

    OdpowiedzUsuń