wtorek, 16 lipca 2013

Skubaniec z porzeczką czerwoną i agrestem



Kolejna propozycja skubańca tym razem główną rolę grają w nim czerwone porzeczki - moje ulubione:).


Składniki
- kostka margaryny
- szklanka cukru + 1 szklanka do białek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek (białka ubić na pianę)
- 0,5 kg mąki
- 2 łyżki kakao
- około 100 g agrestu
- 200 g czerwonej porzeczki


Mąkę, margarynę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia połączyć ze sobą i ugniatać ciasto. Ciasto podzielić na trzy części, jedną z części połączyć z kakaem.
Białka ubić ze szklanką cukru.
Na blachę pokruszyć część jasną ciasta, na to pokruszyć część z kakaem na to nałożyć owoce. Na owoc włożyć pianę z białek i na sam wierzch ostatnią część ciasta.
Piec w 180 stopniach około 40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz