czwartek, 18 lipca 2013

Makaron z groszkiem i szynką szwarcwaldzką



Kolejna propozycja na przygotowanie szybkiego obiadu w 30 minut. Przepis ten znalazłam gdzieś w internecie.


Składniki
- puszka zielonego groszku
- opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
- 300 g żółtego sera
- Makaron tasiemka walcowata Makaron Czaniecki
- 200 ml śmietany 30%
- pół szklanki wody
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka masła


Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Obraną i pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle, po około 2 minutach dodać odsączony groszek oraz szynkę pokrojoną na kawałki. Podlać wszystko odrobiną wody i gotować pod przykryciem. Po około 10 minutach dodać ser żółty i śmietanę. Trzymać tak długo na gazie aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Makaron włożyć do sosu i wymieszać.

1 komentarz: