sobota, 13 lipca 2013

Muffinki z agrestem i czerwoną porzeczką pod migdałową kruszonką



Kolejna propozycja na muffinki tym razem kwaskowate, ale z dużą ilością kruszonki:). Przepis ten znalazłam na blogu Waniliowa Chmurka. Ale od siebie dodałam porzeczki i kruszonkę.


Składniki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 200 g cukru trzcinowego + 50 białego
- 2 łyżki aromatu waniliowego
- 350 g mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 sztuk agrestu
- 200 g czerwonej porzeczki
Kruszonka
- 30 g masła
- 50 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g mielonych migdałów


Jajko, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy umieszczamy w misce i dobrze mieszamy.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz  porzeczki. Dolewamy masę jajeczną i mieszamy ale nie za długo.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i wyrabiamy. Ja zrobiłam podobną kruszonkę jak na crumble.
Do papilotek wkładamy ciasto do 3/4 wysokości i na każde ciasto wkładamy po 3 sztuki agrestu - dociskamy.
Potem wkładamy kruszonkę.
Pieczemy w 200 stopniach około 20 - 25 minut.






< /a>

1 komentarz:

  1. Kolejne, przepyszne muffinki :)

    Dziękuję za zgłoszenie!

    OdpowiedzUsuń