czwartek, 21 marca 2013

Węgierska zupa gulaszowa - Winiary



Jak wiecie bo pisałam ostatnio o tym wygrałam konkurs na jednym z blogów i otrzymałam w nagrodę zupy. Postanowiłam szybko jedną z nich wypróbować i powiem że całkiem wyszła dobra zupa. Gęsta, przyprawiona i sycąca. Bardzo nam z mężem zasmakowała.

Składniki
- Węgierska zupa gulaszowa Winiary
- 200 g mięsa wieprzowego (łopatka)
- 1 duży ziemniak
- 1 czerwona papryka
- jedna papryczka chilli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 - 3 łyżki oleju do smażenia


Mięso pokrój w cienkie paseczki. Paprykę i ziemniaka oczyść, umyj i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej, podsmaż mięso przez około 5 minut, dodaj koncentrat pomidorowy i przesmaż.
Dodaj zawartość większej saszetki, dobrze wymieszaj i wlej 1 litr zimnej wody oraz paprykę, chilli  i ziemniaka.
Gotuj na średnim ogniu przez 30 minut (aż warzywa będą miękkie), od czasu do czasu mieszając.
Dodaj zawartość mniejszej saszetki, dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.



1 komentarz:

  1. Wg mnie ta zupa właśnie jest zbyt mdła - sama musiałam znacznie ją doprawić. Ale robiłam i jadłam ją tylko raz - gdy przygotowywałam danie na konkurs :) tak to wystrzegam się chemii

    OdpowiedzUsuń