piątek, 22 marca 2013

Budyniowiec



Przepis na to ciasto parę lat temu dostałam od mojej najlepszej przyjaciółki Anusi:). Mój mąż tak je lubi, że wczoraj je zrobiłam a dziś już go nie było:). Do zdjęcia uchowałam jeden kawałek:/.


Składniki
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka
- 2 budynie śmietankowe Libella
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 cukier wanilinowy Libella
- 1 litr mleka
- ciastka Peti Berry ( u mnie jedna duża paczka)
- polewa

Ciasteczka wyłożyć na blaszkę.
Z jednego lita mleka odlać szklankę, a resztę zagotować z margaryną, cukrem wanilinowym, i cukrem.
Do szklanki mleka dodać 4 żółtka, mąkę oraz budynie - zmiksować na jednolitą masę.
Kiedy mleko zacznie się gotować wlać rozrobioną masę i intensywnie mieszać, aby nam nie powstały grudki. Mieszać tak długo aż będzie gęste.
Gorącą masę wlać na ciastka, na masę włożyć resztę ciastek i po ostudzeniu polać polewą.
Przechowywać w lodówce.

Ja polewy nie daję bo jak dla mnie jest za słodkie!



1 komentarz: