poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Zapiekanka

Zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami


A dziś na obiadek prosta i szybka zapiekanka warstwowa. Miałam w domu mielone, pieczarki, ryż i ser żółty. A żeby to wszystko razem połączyć doszłam do wniosku, że najlepiej do tego wszystkiego będzie pasowała zapiekanka.


Składniki
- 2 woreczki ryżu (ugotować)
- kilogram mięsa mielonego
- pół kilo pieczarek
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- cebula
- śmietana 12%
- koperek
- pieprz
- sól
- bazylia
- oregano

Na początek gotujemy ryż, według wskazówek na opakowaniu.
Później kroimy cebulę w kostkę i smażymy na patelni, po chwili dodajemy mielone i smażymy. Dodajemy przyprawy sól, pieprz, oregano i bazylię. Na koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy.




Gdy usmażyliśmy już mięso, kolejną rzecz jaką robimy to myjemy pieczarki, obieramy, i kroimy w talarki. Wkładamy na patelnię i smażymy do momentu, aż będą miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec posypujemy koperkiem.




Następnym krokiem jest starcie sera żółtego na tarce, o dużych oczkach.




Gdy wszystko jest już gotowe, smarujemy naczynie żaroodporne, bądź garnek oliwą. Na dół wkładamy pół woreczka ryżu, na to wkładamy pieczarki, na to mięso i przykrywamy serem żółtym. Następna warstwa tak samo ryż, pieczarki, mięso i ser. Mogą być dwie, albo trzy warstwy, zależy jakie wysokie jest naczynie do zapiekania, pamiętać należy jedynie o tym, żeby na samej górze był ser żółty.
Pieczemy w 200 stopniach, około 30 minut.
Ja miałam obiad na dwa dni, bo zapiekanka jest bardzo syta.




1 komentarz:

  1. brzmi smakowicie
    czemu ja akurat teraz jestem na diecie...?!

    OdpowiedzUsuń