poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Jeżyki

Jeżyki




Nie wiem czy pamiętacie takie słodkości ale ja jako dziecko jadłam często jeżyki, ale czasami też mówiło się na nie szyszki. Uwielbiam krówkę, wiec jak tylko dostałam ten przepis to od razu je zrobiłam:).




Składniki
- puszka mleka skondensowanego słodzonego (można zastąpić krówkami ok 500 g)
- 1/2 kostki margaryny
- ok. 210 g ryżu preparowanego

W dużym garnku o grubym dnie rozpuścić margarynę i dodać mleko, bądź rozpuścić krówki, trzeba mieszać aby się nie przypaliło.
Gdy wszystko się rozpuści, należy wrzucić ryż. Mieszać łyżką, bo masa jest bardzo gorąca. Masę porządnie zmieszać z ryżem i formować z niej kulki.
UWAGA!!!! Masa długo jest ciepła.
Jeżyki przechowywać przykryte folią, wtedy  długo są miękkie.



5 komentarzy:

  1. Bardzo chętnie bym spróbowała:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam takie coś ale inaczej to robiłam i inaczej to wyglądało a to tak pięknie wygląda i pysznie
    a każdy w końcu robi to po swojemu Prawda ?

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm pycha

    OdpowiedzUsuń