poniedziałek, 13 lutego 2012

Zapiekanka

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami




Od paru dni chodziła za mną zapiekanka. W poszukiwaniu fajnego przepisu natknęłam się w moim zeszycie na fajną zapiekankę makaronową. Dostałam ten przepis z dwa lata temu od mojej najlepszej Przyjaciółki, i nie wiedząc czemu jeszcze jej nigdy nie robiłam, a jest przepyszna "niebo w gębie":).




Składniki
- 30 dag piersi z kurczaka
- 30 dag pieczarek
- 1 i 1/2 serka topionego (dałam kremowy)
- 1 papryka czerwona (nie miałam)
- 250 ml śmietanki 12%
- 2 ząbki czosnku
- 200 g grubego makaronu (dałam świderki)
- 1/2 natki pietruszki (dałam koperek mrożony)
- pieprz
- wegeta


Na tłuszczu przysmażyć mięso pokrojone w dość dużą kostkę, razem z pieczarkami ja pokroiłam je na plasterki.. Dodać pokrojoną paprykę w kostkę, całość lekko poddusić i podsmażyć. Wrzucić serki topione oraz drobno pokrojony czosnek, serek musi się rozpuścić. Ugotować makaron i doda do reszty, całość polać śmietanką. Wymieszać i doprawić do smaku. Po wierzchu posypać pietruszką, w moim przypadku koperkiem.

Polecam również przepis na  zapiekankę makaronową WINIARY!!!




1 komentarz:

  1. Fajna, lekka zapiekanka! :) Świetnie wyglądają te grube świderki!

    OdpowiedzUsuń