środa, 15 lutego 2012

Sól

Sól czosnkowa

Ostatnio jestem zwolenniczką robienia przetworów domowych. Mam w planach w tym roku zrobić dżemy, soki, przeciery pomidorowe, pomrozić trochę owoców. Teraz mamy zimę i za dużo nie mogę robić. Ale w poszukiwaniu przepisów natknęłam się na fajny artykuł o soli, i postanowiłam wypróbować.




Składniki
- 3-4 ząbki czosnku
- sól morska
- słoiczek

Czosnek obierz i przekrój na połówki. Wciśnij je do słoika z solą morską (dałam na sam dól, w środek i na samą górę). Zakręć.  Już po kilku dniach sól będzie miała wspaniały czosnkowy aromat. Po tygodniu wyjmij kawałki czosnku ze słoika. Trzymaj słoik szczelnie zamknięty - sól nie straci aromatu.





2 komentarze: