sobota, 18 lutego 2012

Spagetti

Spagetti bolognese



Wczoraj na weekend w odwiedziny przyjechała do mnie moja siostra. Postanowiłyśmy, że w sobotę na obiad zrobimy spagetti bolognese. Karolina chwaliła mi się wcześniej, że znalazła bardzo dobry przepis. Faktycznie jest bardzo dobry i trochę inny niż ja robię.

Składniki
- 0,5 kg mielonego
- puszka pomidorów
- przecier pomidorowy
- 2 cebule czerwone
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cynamonu
- bazylia
- tymianek
-oregano
- sól
- pieprz
-3 łyżki oleju
-makaron spagetti

W garnuszku rozpuścić 3 łyżki masła, dodać dwie łyżki mąki, szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Ściągnąć z ognia dodać przecier, pomidory w puszce, i wcisnąć dwa ząbki czosnku.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na trzech łyżkach oleju, i dodać do zasmażki.
Na patelni usmażyć mielone z solą, pieprzem, oregano, bazylią i tymiankiem.
Wszystko włożyć do blendera i lekko zmiksować.
Na ugotowany makaron włożyć spagetti, można popruszyć serem żółtym.


3 komentarze:

  1. Moje ulubione spaghetti :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Również znam ten przepis i ostatnio z niego korzystałam, ale nie posmakował mi dodatek cynamonu :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń