piątek, 7 czerwca 2013

Makowiec



Lubicie makowca? Bo ja nie przepadam ale postanowiłam upiec ponieważ jest prosty w zrobieniu.


Składniki

Masa makowa:
- 200 ml mleka
- 100 g cukru
- 200 g maku - mak mielony BackMit
- 10 g cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki masła
- mieszanka skórek Gold Pack
- 4 krople olejku migdałowego
- 2 łyżki rodzynek Kresto
- łyżka powideł
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 białka - ubić na sztywną pianę

Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki- z tego trochę na rozczyn
- 2 łyżki masła
- pół szklanki cukru - z tego trochę na rozczyn
- 1 całe jajko + 2 żółtka
- 1,5 dag drożdży
- 0,5 szklanki mleka
- szczypta soli

Kruszonka
- masło 
- mąka
- cukier puder


Masa makowa:
Wszystkie składniki oprócz białek włożyć do garnka i zagotować, aż mak wszystko wchłonie i napęcznieje. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ostygnie dodać ubite białka i wymieszać.

Ciasto:
Z drożdży, mleka (mleko musi być ciepłe), soli, trochę mąki i cukru zrobić rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
Do miski wrzucić mąkę, cukier, rozpuszczone masło, jajko i dwa żółtka oraz rozczyn -  wyrobić ciasto. 
Gdy ciasto mamy wyrobione kładziemy je na papierze do pieczenia trochę rozwałkowujemy żeby było płaskie. Na ciasto wkładamy masę makową i zwijamy w rulon.
Na środek wkładamy kruszonkę.
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.



1 komentarz: