wtorek, 18 czerwca 2013

Placek drożdżowy z truskawkami



Moje pierwsze ciasto drożdżowe wyszło bardzo dobre. Zawsze boję się robić cokolwiek z drożdżami, ale wcale to nie jest takie trudne:).


Składniki
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 30 g drożdży
- 3 żółtka
- pół kostki margaryny
- 1 szklanka mleka
- olejek śmietankowy
- około 0, 5 kg truskawek
Kruszonka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki margaryny
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wiórków kokosowych Kresto
- 1/2 olejku śmietankowego


Mąkę  wsypać do miski, dodać cukier, w mące zrobić dziurę wkruszyć drożdże i zalać ciepłym ale nie gorącym mlekiem - odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać olejek śmietankowy, roztrzepane żółtka    oraz rozpuszczoną margarynę i wyrabiać ciasto. Wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Na ciasto włożyć truskawki, po przekrajane na połówki.
Patent na kruszonkę!!!!
Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do garnka i postawić na gazie ciągle mieszając. Gdy zrobi się zwarte ciasto skruszyć je nad plackiem.
Piec w 180 stopniach, około 45 minut.



1 komentarz:

  1. Zaglądam do Ciebie od jakiegos czasu i obserwuję.
    Takie ciasto drożdżowe to nic trudnego a smakuje wybornie.,
    Cudnie Ci wyszlo.

    OdpowiedzUsuń