piątek, 5 kwietnia 2013

Soki z brzozy - recenzja



Jak wiecie jakiś czas temu dostałam do przetestowania soki z brzozy. Na początku trochę się obawiałam ich smaku bo nigdy ich nie próbowałam. Ale muszę przyznać, że są bardzo bardzo dobre no i oczywiście bardzo zdrowe. Idzie się nimi napić.

Sok z brzozy jest produktem naturalnym, nie zawiera konserwantów, barwników ani dodatku wody.
Jest źródłem witamin niezbędnych dla naszego organizmu witamin jak i mikroelementów w postaci cukrów naturalnych jak glukoza i fruktoza, soli mineralnych, związku potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, miedzi oraz witaminy C , jak i witamin z grupy B.
Witaminy i mikroelementy zawarte w sokach poprawiają zdolności filtracyjne nerek, oczyszczają krew, pomagają w schorzeniach skórnych, chorobach płuc czy tarczycy.


Sok z brzozy z żurawiną - Ma najwięcej dobroczynnych wartości. Żurawina zawiera kwasy organiczne, pektyny, witaminy głownie witaminę C, sole mineralne, garbniki, i goryczki. Poprawia trawienie i apetyt. Pomaga w stanach zapalnych dróg moczowych, schorzeniach wątroby i lekko obniża ciśnienie.
Sok ten jest bardzo dobry, idzie się nim napić. Najlepiej smakował mi schłodzony.


Sok z brzozy z kwasem chlebowym - Kwas chlebowy pomaga utrzymać odpowiedni poziom płynów w organizmie i i uzupełnia składniki odżywcze. Ma dużo witaminy B. Wspomaga aktywność jelit, zmniejsza obciążenie wątroby, usuwa z organizmu pozostałości przemiany materii, przeciwdziała nadciśnieniu i zwiększeniu poziomu cholesterolu we krwi.
Ten sok smakował mi najmniej, smak nazwałabym go "nieokreślony", aczkolwiek szło się nim napić.


Sok z brzozy z jabłkiem - Jabłka dzięki błonnikowi, witaminom, garbnikom, pektynom, solą mineralnym stanowią eliksir zdrowia. Zapobiegają dolegliwością układu pokarmowego i naczyniowego. Wzmagają perystaltykę jelit i poprawiają trawienie. Regulują florę bakteryjną i neutralizują substancje toksyczne w organizmie. Polecane są szczególnie dla palaczy tytoniu.
Sok ten również mi smakował, i również idzie się nim napić.




Sok z brzozy z dziką różą - Dzika róża zawiera dużo witamin. Zwiększa odporność organizmu. Pomaga przy gorączce, grypie , przeziębieniach i infekcjach. Korzystnie działa przy zaburzeniach serca, stanach miażdżycowych, zatruciach pokarmowych jak i alkoholowych. Zmniejsza dolegliwości wątroby, i woreczka żółciowego. Obniża poziom cholesterolu, pomaga w kamicy nerkowej, schorzeniach dróg moczowych i wrzodach żołądka.
Ten sok mi bardzo smakował, mimo że za dziką różą nie przepadam. Był wyjątkowo dobry.


Sok z brzozy z cytryną - Cytryna jest bogata w witaminy A. B, C, a także różnych olejków eterycznych i pektyn. Sok ten pobudza przemianę materii i pomaga w pozbyciu się związków toksycznych. Dodaje energii chroni przed infekcjami górnych dróg oddechowych. Cytryna jest naturalnym lekiem na kruchość naczyń krwionośnych, jak i nadciśnienia. Sok pobudza apetyt.
Gdy wzięłam łyka tego soku miałam wrażenie że już go piłam. Ale po grubszej analizie stwierdziłam, że smakuję jak rozpuszczona w ustach witamina C:).


Sok z brzozy z czarną jagodą - Borówka zawiera witaminy B2 i E. Używana jest przy biegunkach. Działa niszcząco na bakterie chorobotwórcze zawarte w przewodzie pokarmowym, a także na te które odporne są na antybiotyki. Karetenoidy zawarte w borówce poprawiają widzenie, szczególnie w nocy. Może być pomocna w walce z owsikami.
Kolejny bardzo dobry sok, najlepiej smakował mi zimny.


Naturalny sok z brzozy - Sok ten otrzymywany jest wczesną wiosną. Ma kolor jasny jak woda. Ma delikatny neutralny smak.
Ten sok również smakował mi jak rozpuszczona w ustach witamina C:). Ale całkiem dobry, najlepiej pić schłodzony.



6 komentarzy:

  1. Witaj,
    Chciałabym Cię zapytać czy w dalszym ciągu pijesz soki z brzozy i czy zauważyłaś rzeczywisty ich wpływ zdrowotny na swój organizm? Z góry dziekuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piłam latem, ale szczerze nie odczułam różnicy:)

      Usuń
  2. Sok z brzozy naturalny, bez dodatków był pierwszym płynem, jaki udało mi się wypić po naświetlaniu z powodu raka kości - ok. 2 tyg. po zakończeniu naświetlań. Dotychczas wszelkie próby picia i jedzenia kończyły się wymiotami. Taka była jego rola pozytywna. A negatyw? - rak odżywia się glukozą i teraz od czasu do czasu "szarpnie" mnie w biodrze. Stąd pytanie, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi: ile cukru ( w każdej postaci ) zawiera sprzedawany, czysty sok z brzozy??? Póki co jem schabowe!!! Serio!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od 12 lat jem mięso, jajka, sery, śmietany i to tłuste. "0" surówek z warzyw, chyba, że gotowane, prócz kwaszonych ogórków i kapusty.Do tego cytryna, czosnek czy cebula.Prawie wcale owoców, więc tak trzymaj !!! Sok brzoz. jest na oczyszczanie nerek i dróg moczowych.Jedz dużo pestek brzoskwini na raka wit. B 17. (skl. zielarskie) steffizw@o2.pl

      Usuń
  3. "Idzie się nimi napić" ??? Czy to znaczy, że bierzesz sok... rozlewasz go, idziesz po nim a potem go pijesz? damn!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej :) Ja właśnie piję z żurawiną i jest dobry :). Mam w planach spróbować następne ;).
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń