środa, 10 października 2012

Waniliowe jabłka z serduszkami



Naszło mnie popołudniu na coś słodkiego, ale szybkiego do zrobienia. Zajrzałam do książki "Nigella ekspresowo" i znalazłam danie idealne dla mnie. Szybkie, smaczne, może mało kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić:).




Składniki
- 50 - 75 g masła
- 2 jabłka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego Skworcu
- 3 kromki białego chleba i wycięte z nich serduszka (mi wyszło 12 sztuk, wycinałam małą foremką)
- cukier do oprószenia





Roztop masło na dużej patelni, zostawiając łyżkę na później.
Pokrój jabłka na cienkie plasterki, połóż na patelni i smaż przez 3 minuty. Dolej ekstrakt waniliowy i smaż jeszcze przez 5 minut, przewracając plasterki na drugą stronę w połowie smażenia.
Zdejmij jabłka z patelni na talerz, włóż na patelnię pozostałą łyżkę masła i szybko podsmaż chlebowe serduszka.
Ułóż serduszka na talerzu z jabłkami i posyp cukrem. Można podawać ze śmietaną.



2 komentarze: