środa, 3 października 2012

Kurczak marynowany w herbacie Irving z truskawkami, melonem i zielonym pieprzem


Jakiś czas temu od Firmy Irving dostałam do przetestowania herbatę. Jest to nowość która pojawiła się w sklepach we wrześniu. Postanowiłam nie tylko wypróbować ją do picia ale także zamarynować w niej kurczaka. Muszę przyznać, że takiego efektu się nie spodziewałam. Kurczak wyszedł bardzo dobry, najbardziej było czuć truskawkę.


Składniki
- 3 saszetki herbaty Irving
- noga z kurczaka
- sól morska
- trochę oliwy




Zaparzyłam w jednej szklance 3 saszetki herbaty, odstawiłam do ostygnięcia. Gdy herbata ostygła wlałam ja do miski, dorzuciłam łyżeczkę soli morskiej i włożyłam do niej nogę z kurczaka. Marynowałam w lodówce przez całą noc. Na drugi dzień przełożyłam kurczaka do naczynia żaroodpornego, skropiłam kurczaka trochę oliwą i włożyłam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni, na około godzinę.





Herbata z truskawkami, melonem i zielonym pieprzem - jest bardzo dobra, i faktycznie rozgrzewa:). Najbardziej czuć słodką truskawkę, ale czuć też ostrość zielonego pieprzu. Połączenie słodkości i ostrości jak dla mnie rewelacja. Lubię takie połączenia. Herbata godna polecenia na zbliżającą się zimę i już panującą jesień:). Polecam ją z czystym sercem.

1 komentarz: