środa, 11 września 2013

Makaron z kurczakiem, czerwoną fasolą i kukurydzą



Szybki, smaczne i sycące danie. Bardzo nam zasmakowało a szczególnie mojej córci:).


Składniki
- 250 g makaronu świderki Czaniecki
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- podwójna pierś z kurczaka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- 200 ml bulionu
- sól
- pieprz
- papryka ostra


Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości oleju.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę dorzucić do cebuli i podsmażyć około 10 minut.
Po tym czasie dodać bulion i koncentrat pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
Następnie dodać fasolę wraz z zalewą i odsączoną kukurydzę i gotować około 30 minut na wolnym ogniu.
Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Makaron włożyć do sosu i wymieszać.

2 komentarze:

  1. Super. Z braku laku również z modyfikacją pod tytulem fasolka z kukurydzą w jednej puszcze. Też wychodzi smacznie.

    OdpowiedzUsuń